Θυμάμαι , θυμάσαι …..

Οι φωτογραφικές μηχανές, τα φιλμάκια και τα φλάς .

1509926_80410053878

Φιλμάκια και αναλογικές φωτογραφικές μηχανές τότε…
Ψηφιακές μηχανές και υπολογιστές σήμερα!
Τι χάσαμε και τι κερδίσαμε.
Χάσαμε την έκπληξη περί της επιτυχίας ή μη ,των θεμάτων που τραβήξαμε. Χάσαμε την προσπάθεια να υπολογίζουμε σωστά διάφραγμα, ταχύτητα κ.λ.π. και να υπερηφανευόμαστε ότι το καλό αποτέλεσμα ήταν καθαρά δικό μας επίτευγμα.
Τι κερδίσαμε τώρα. Δεν μετράμε τα «κλικ» της φωτογραφικής μας μηχανής γιατί έχουμε άμεση επιλογή της καλλίτερης φωτογραφίας από τις δέκα που τραβήξαμε για το ίδιο θέμα και φυσικά γιατί αυτό δεν στοιχίζει τίποτα. Εκτός αυτού με μια σωστή επιλογή , όπως είπαμε και ένα ξεκαθάρισμα οι φωτογραφίες που θα τυπώσουμε ή θα προβάλλουμε στο υπολογιστή μας θα είναι απίθανες!
Τέλος ας μην απομυθοποιήσουμε τις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές ας τις αφήσουμε για τους καλλιτέχνες. Εμείς πιθανολογώ ότι στην πλειονότητά μας, απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας

kodak-instamatic76x-b1


Oι «Ραδιοπειρατές».

219

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από μας θα θυμούνται (με νοσταλγία ίσως) την σκηνή όπου στα δωμάτιά μας αγκαλιά με το ραδιοκασετόφωνο προσπαθούσαμε να συντονιστούμε σε κάποιο «πειρατικό σταθμό» για ν’ ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική. Θα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του’80 τότε που ακόμα το ραδιόφωνο δεν ήταν ελεύθερο και οι ραδιοπειρατές εξέπεμπαν στα μεσαία κύματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποκτώντας φανατικούς ακροατές. Ένας από τους πιο θρυλικούς ραδιοπειρατές της εποχής μας ήταν ο Geronimo Groovy, που οι εκπομπές του ακούγονταν πολλές φορές από την Αίγυπτο μέχρι την Ιταλία και που έπαιρνε κάθε χρόνο χιλιάδες γράμματα αλληλογραφίας φανατικών οπαδών σε διάφορες γλώσσες.
Οι περισσότεροι μουσικοί ραδιοπειρατές ήταν μαθητές και μετέδιδαν πρόγραμμα με ξένα ροκ και ελληνικά τραγούδια, ενώ είχαν το δικό τους κοινό και έκαναν τηλεφωνικές αφιερώσεις.


Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα.

Θυμάμαι να περιμένω με αγωνία κάθε δεκαπενθήμερο τη μέρα που ο πατέρας μου θα μου έφερνε το καινούργιο εικονογραφημένο. Κρίμα που τα δάνεισα σε κάποιο γειτονάκι μου και δεν τα ξαναείδα ποτέ! Γιατί τότε στις παιδικές μας φιλίες ήταν δεδομένο πως τα περιοδικά μας θα άλλαζαν πολλές φορές χέρια….μέχρι να τα μελετήσει όλη η γειτονιά!!!!

38545

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη, βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικανική, και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις. Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες. Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

Πηγή: Βικιπαίδεια.

agamenon55775931383_Η-αμερικάνικη-εκδοχή-και-η-ελληνική-αντιγραφή-της1275


Ανοιχτά παράθυρα.

Στα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων το παράθυρο έμενε ανοιχτό όλο το βράδυ. Το αεράκι ανοιγόκλεινε τις κουρτίνες στο δωμάτιο και εμείς κοιμόμασταν ήσυχα. Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί !

Καλοκαιρινό δροσερό αεράκι.

Καλοκαιρινό δροσερό αεράκι.


Το μάθημα των οικοκυρικών. 

2269
Οι γιαγιάδες μας έπλεκαν ώρες ατελείωτες με το βελονάκι και οι μανούλες μας κεντούσαν τσεβρέδες. Τα πουλοβεράκια μας ήταν χειροποίητα και τα φουστάνια μας ή τα παντελόνια μας ίσως να είχαν ραφτεί σ’ εκείνες τις ποδοκίνητες Singer μηχανές.

Εμείς πάλι από την πλευρά μας είχαμε εκείνο το μάθημα των οικοκυρικών στο δημοτικό όπου έπρεπε να μάθουμε την … «τέχνη» της νοικοκυροσύνης. Επρεπε να μάθουμε και κέντημα (γκομπλέν) ή τέλος κάτι κάτι που να έχει να κάνει με τη βελόνα! Ακόμα έχω το μισοτελειωμένο κέντημα του δημοτικού.


Η πεζογραφία.

479

Ο Καζαντζάκης, ο Βενέζης, η Διδώ Σωτηρίου και ο Καραγάτσης αλλά και ο Παπαδιαμάντης, ο Παλαμάς και ο Λουντέμης ήταν μερικοί από τους συγγραφείς που συντρόφευσαν τα εφηβικά μας χρόνια. Τα βιβλία τους κλασσικά αριστουργήματα μας ταξίδεψαν, μας δίδαξαν και μας χάρισαν κι εκείνη τη μοναδική περηφάνια που νιώθει κάποιος όταν ξέρει ότι διάβασε, μελέτησε και απόλαυσε τις ιδέες και τις σκέψεις ανθρώπων που το πνεύμα τους θα μας φωτίζει για πάντα.


Η αλληλογραφία με τους φίλους μας.
625612_

Η αλληλογραφία ήταν στενά συνδεδεμένη με τα παιδικά μας χρόνια. Αλληλογραφούσαμε με παιδιά που είχαμε γνωρίσει κάποιο καλοκαίρι σε διακοπές, με τους φίλους μας όταν έφευγαν για σπουδές σε άλλες πόλεις αλλά και ένα διάστημα θυμάμαι πως μέσω Pen Pal (υπάρχει ακόμα) βρίσκαμε φίλους σε όλο τον κόσμο. Η γλυκιά προσμονή της επιστολής στο γραμματοκιβώτιο παραμένει αξέχαστη. Κι αν κάναμε και συλλογή από γραμματόσημα ….η χαρά ήταν απίστευτη! Είμαι σχεδόν σίγουρη, πως οι περισσότεροι έχουμε ακόμα κρατημένα παλιά γράμματα στα συρτάρια μας, ενθύμια αγαπημένων φίλων και όχι μόνο…….!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s