Disco, New Wave, Pop, … !

1980… χορεύουμε!!!

487575

Η δεκαετία του 1980 επαναπροσδιόρισε την έννοια της μουσικής με ριζικές αλλαγές στα μουσικά είδη που επικρατούσαν μέχρι τότε και πολλές καινοτομίες. Στις αρχές της δεκαετίας, σημειώθηκε προσωρινή κάμψη στη μουσική βιομηχανία αφού το κίνημα της disco είχε πια υποχωρήσει και δεν υπήρχε κανένα αξιόλογο υποκατάστατό του.
Η εμφάνιση του MTV το 1981 έδωσε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό μέσω της εικόνας και όχι μόνο του ήχου. Ένα από τα συγκροτήματα που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή εξαιτίας της συχνής παρουσίας τους στο MTV, ήταν οι «Duran Duran». Mε παρόμοιο τρόπο, η Madonna «εκμεταλλεύτηκε» τη δύναμη της εικόνας και έτσι κατάφερε να γίνει η «Βασίλισσα της ποπ» που όλοι γνωρίζουμε.
Η συγκεκριμένη περίοδος ευνόησε την εμφάνιση νέων μουσικών ειδών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «New Wave» μουσική. Οι «Duran Duran» και οι «Police» αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα «New Wave» συγκροτημάτων, μαζί με τους «Talking Heads» και τους «Pretenders».
Ο Michael Jackson είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά καλλιτέχνες στην ιστορία της μαύρης μουσικής και ένας από τους πιο επιτυχημένους σόλο καλλιτέχνες συνολικά στην ιστορία της μουσικής. Ο δίσκος Thriller, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1982, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 105 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σύμφωνα με το Guinness World Records.
To rock’n’roll απέκτησε ακόμα περισσότερους ακροατές και φανατικούς οπαδούς, με συγκροτήματα όπως οι «Aerosmith», οι «Def Leppard» και οι «Van Halen» να γνωρίζουν διεθνή επιτυχία. Όπως είναι φυσικό, τα κέντρα διασκέδασης περιλάμβαναν στο μουσικό τους πρόγραμμα τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής. Το «Call Me» των «Blondie» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της δεκαετίας του 1980. Ακόμα και σήμερα αναγνωρίζεται σαν ιδιαίτερο δείγμα εκείνης της περιόδου, αφού πρόκειται για ένα τραγούδι που συνδυάζει τρία μουσικά είδη (disco, punk και pop).
H country μουσική, που θεωρούνταν ξεπερασμένη, γνώρισε νέα άνθηση. Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 υπήρξαν πολλοί νέοι καλλιτέχνες που έκαναν το ντεμπούτο τους στα μουσικά δρώμενα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατάφεραν να παραμείνουν στον χώρο της μουσικής και γρήγορα εξαφανίστηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας ένα ή δύο επιτυχημένα κομμάτια στο ενεργητικό τους.
Όσοι αξιοποίησαν το ταλέντο τους, προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα δεδομένα και διαχειρίστηκαν σωστά τη δημόσια εικόνα τους, εξακολουθούν να έχουν μια αξιόλογη πορεία. Γνωστές προσωπικότητες όπως η «Madonna» και ο «George Michael» δεν έχουν χάσει τη «λάμψη» τους και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών τους. Καλλιτέχνες όπως ο «Bruce Springsteen» και οι «Bon Jovi» δεν έχουν πάψει να πραγματοποιούν συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις από το ξεκίνημα της καριέρας τους ενώ εξελίσσονται ερμηνευτικά με το πέρασμα των χρόνων, κάτι που είναι εμφανές στις πιο πρόσφατες δισκογραφικές κυκλοφορίες τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του ’80 θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα, ανεξάρτητα από την τύχη των ερμηνευτών τους.

60561_418528734882510_1962513264_n

Disco – αναμνήσεις.

Station One Πατησίων.
Η Barbarella Συγγρού.
ABC Πατησίων
Στον Πειραιά η Bay Queen.
Η Nottourno στην Πατησίων..
Atlantis στον Ωροπό.
Jacky O Μιχαλακοπούλου.
Valentino Δεκελίας.
Too much, Malibu, Retro, B’ 52, Prison (Πατησιων).
Αποκάλυψη στη N Φιλαδέλφεια.
Sattelite (υπόγειο Caravel).
Roller στο Κεφαλάρι.
Η Dorian Gray (που επαιζε ο DJ Palmer)
San Lorenzo στη Βούλα
Αυτοκίνηση στην Λ. Κηφισίας


Το «Μουσικόραμα» της ΕΡΤ με το Γιώργο Γκούτη.

Η αρχική ονομασία της εκπομπής ήταν «Μουσική Ποπ», όμως ύστερα από τρεις εκπομπές, μετονομάστηκε (22/10/82) και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία τη δεκαετία του ’80. Προβαλλόταν τα απογεύματα της Παρασκευής, πριν από τις 9.00μμ, από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 1982 μέχρι την ολοκλήρωσή της, το Σάββατο 15 Ιουνίου 1991.

Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Γιώργος Ζιάκας, ενώ η μουσική σύνθεση στους τίτλους έναρξης, με τις εναλλαγές εικόνων από καλλιτέχνες σε ρυθμό πολυβόλου, ήταν του Σταύρου Λογαρίδη. Η ίδια μουσική είχε χρησιμοποιηθεί και στην ταινία «Οι Απέναντι» (1981). Ο παρουσιαστής της εκπομπής, που δημιούργησε «σχολή» στα μουσικά-τηλεοπτικά 80’s, ήταν ο Γιώργος Γκούτης.

Με το ήρεμο ύφος του και τις πολλές μουσικές γνώσεις, έγινε ο πατριάρχης των βίντεο-κλιπς στην Ελλάδα.

Μια φορά το μήνα οι τηλεθεατές διαμόρφωναν με τις προτιμήσεις τους το playlist της εκπομπής, στέλνοντας γράμματα στο Μουσικόραμα.

Η εκπομπή υπήρξε μια από τις λίγες πηγές ενημέρωσης που θα μπορούσε να έχει κάποιος στη δεκαετία του ’80 για την παγκόσμια μουσική σκηνή. Μόλις 40 λεπτά την εβδομάδα, Παρασκευή απόγευμα, αρκούσαν για να «παρελάσουν» μπροστά στην οθόνη οι :

Human League – Duran Duran – Yazoo – Imagination – Talk Talk – Depeche mode – Wham – Cyndi Lauper – Alphaville – Laura Branigan – Cure – Bon Jovi – INXS – Kajagoogoo – Sade – Spandau Ballet – Level 42 – Bryan Ferry – Chicago αλλά και Ιron Maiden – Saxon – New Model Army – Stray Cats – Motorheadκλπ, ενώ πλήθος αφιερωμάτων προσπαθούσαν να «στριμωχτούν» στο 40λεπτο της εκπομπής, όπως επίσης και αποκλειστικών συνεντεύξεων που συνοδεύονταν από… ανεπίσημα βίντεο-κλιπς που δημιουργήθηκαν από την ΕΡΤ και την παραγωγή της εκπομπής. Όπως η Sandra με το In the heat of the night

Ο Γιώργος Γκουτης, μουσικά και αισθητικά, έδειχνε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο New Wave. Στον χρόνο που διαρκούσε η εκπομπή, παρουσίαζε με ευγένεια ότι προλάβαινε, από underground μέχρι mainstream, αφού λόγο περιορισμένου χρόνου έκοβε στη μέση πολλά από τα βίντεο-κλιπς. Η εκπομπή ήταν τόσο δημοφιλής ώστε φάστφουντ της εποχής έγραφαν τις εκπομπές σε βιντεοκασσέτες και τις πρόβαλαν στο χώρο τους για να μαζέψουν πελάτες. Ο αξιοπρεπής, επαγγελματίας, ευγενικός παρουσιαστής με τις πολλές μουσικές γνώσεις, Γιώργος Γκούτης, εξαφανίστηκε από την τηλεόραση ύστερα από την ολοκλήρωση της εκπομπής το 1991.

Πηγή : Ertopen.

32363_


53371 399273_418857921516258_283488757_n

Ο Michael Joseph Jackson ( 29 Αυγούστου 1958 – 25 Ιουνίου 2009) ήταν τραγουδιστής, χορευτής, συνθέτης και παραγωγός. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος και είναι ευρέως γνωστός ως «Βασιλιάς της Ποπ». Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως τραγουδιστής με το συγκρότημα The Jackson 5 (αποτελούμενο από τα αδέλφια Jackson), στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο δίσκος Thriller, που κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου του 1982, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 105 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως .


61233_418858024849581_904123845_n

251019_424013787667338_905355113_n

Το «Born In The U.S.A.» περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δημοφιλή δίσκο του Bruce Springsteen, που κυκλοφόρησε το 1984. Το τραγούδι το έγραψε ο ίδιος ο Springsteen για τους βετεράνους του Βιετνάμ και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιστρέφοντας στις Η.Π.Α., θέλοντας έτσι να τιμήσει τους φίλους του που έζησαν την εμπειρία αυτού του πολέμου. Κάποιοι από αυτούς δεν επέστρεψαν ενώ πολλοί άλλοι συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες επιστρέφοντας από τον πόλεμο. Αυτό που είναι σπουδαίο σ’ αυτό το τραγούδι είναι η αλήθεια του. Λίγοι όμως κατάλαβαν πραγματικά το νόημά του…


601485_

H Diana Ross γεννήθηκε στο Detroit στις 26 Μαρτίου του 1944. Όταν πήγαινε ακόμα στο Γυμνάσιο ήταν το τέταρτο και τελευταίο μέλος των Rimettes ενός μουσικού σχήματος που ηχογραφούσε κομμάτια το 1960. Ένα χρόνο αργότερα, το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Motown Records αλλάζοντας το όνομά του σε Supremes. To 1980 η Diana Ross κυκλοφόρησε ένα καθαρά disco άλμπουμ, το «Diana» σε μια παραγωγή Nile Rodgers και Bernard Edwards. Από αυτό ξεχώρησε το «Upside Down» ένα από τα ιστορικά κομμάτια στην disco και τα charts αφού έμεινε στο Νο 1 της Αμερικής για ένα ολόκληρο μήνα!!! Ακολούθησαν το «I’m Coming Out» και το «It’s My Turn» χωρίς όμως να κάνουν τη θραύση που έκανε το Upside Down. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η συνεργασία της Diana Ross με τον Lionel Richie στο «Endless Love» (μουσικό θέμα από την ομώνυμη ταινία το 1981) που έμεινε στην κορυφή των αμερικάνικων charts για περισσότερο από 2 μήνες.

18204_418857791516271_2012149707_n

Tina & David!

10568


603

Ξεκίνησαν με το «Waterloo» από έναν διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 1974 και σήμερα οι Abba συνεχίζουν να είναι το σήμα κατατεθέν της Σουηδίας, περισσότερο και από την Absolut, το ψάρεμα στους πάγους και τον Μπέργκμαν. 

Το σταθερά εξαγώγιμο και εξαργυρώσιμο προϊόν της χώρας, με 350 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. Ενα ακρωνύμιο (από τα μικρά των τεσσάρων μελών του γκρουπ: Αγκνέθα, Μπένι, Μπγιορν και Ανι-Φριντ, ήτοι Φρίντα) που κατάφερε να «καπαρώσει» το πρώτο πρώτο λήμμα σε όλες, μα όλες, τις μουσικές εγκυκλοπαίδειες του πλανήτη.

Συνεχίζεται ……..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s