‘Ακου να δείς !

Παίζουμε μια παρτίδα ;

Το τάβλι είναι ίσως το αρχαιότερο παιχνίδι που επιζεί μέχρι και τις ημέρες μας, αφού η πρώτη του εμφάνιση μαρτυρείται στη Μεσοποταμία,  την περίοδο περίπου 2.900 με 1.800 πΧ. 

Ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Λέοναραντ Γούλεϋ ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ούρ της Χαλδαίας ένα στολισμένο ταμπλό παιχνιδιού, το οποίο φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο ταμπλό τάβλι.

Αργότερα το παιχνίδι εμφανίζεται στην Ελλάδα (με το όνομα Πεσσοί) και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (με το όνομα Ludus Duodecim Scriptorum – παιχνίδι των δώδεκα γραμμάτων). Τα δύο αυτά παιχνίδια έχουν την ίδια μορφή με το αρχαιότερο, που βρέθηκε στη Μεσοποταμία, δηλαδή τρεις σειρές από 12 τετράγωνες θέσεις (ή 12 σειρές των τριών θέσεων, από όπου η λατινική εκδοχή παίρνει το όνομά της).

Το 50 μΧ περίπου, το παιχνίδι απλοποιήθηκε: αφαιρέθηκε η μεσαία σειρά θέσεων και απέμειναν οι δύο ακριανές, και όπως φαίνεται επιτράπηκε σε μία θέση να είναι περισσότερα από ένα πούλια, οπότε και το τάβλι άρχισε να παίρνει μια μορφή πλησιέστερη στη σημερινή.

tavli


Ο Μίσα !

65812_442484075820309_981379935_n

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στη Μόσχα το 1980 , είναι ως σήμερα το πιο πετυχημένο (και εμπορικά, αλλά και σχεδιαστικά) λούτρινο ζωάκι που πήρε ρόλο στη μεγάλη συνάντηση του αθλητισμού. Ο Μίσα σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο παιδικών βιβλίων Βίκτορ Τσιζίκοφ• το αρκουδάκι του φορούσε τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων και χαμογελούσε γοητευτικά. ! Το αρκουδάκι στην τελετή λήξης των Αγώνων έκλαψε και έφυγε ψηλά στον ουρανό. Εκατομμύρια παιδάκια αλλά και μεγάλοι δάκρυσαν μαζί με τον Μίσα και λυπήθηκαν που το μικρό αρκουδάκι έζησε μόνο 15 ημέρες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s